torek, 26. november 2013

Slovenija-država z neuspelo tranzicijo



Neuspela tranzicija – vzrok za stanje v Sloveniji?



Resolucija sveta Evrope 1996 ugotavlja nevarnosti neuspešnega prehoda držav z bivšimi totalitarnimi režimi v demokratično ureditev. Navaja posledice , ki jih gre zaznati v naši državi. In sicer:         -          Oligarhija namesto demokracije

-          Korupcija namesto vladavine prava

-          Organiziran kriminal namesto človekovih pravic.



Slovenski primer neuspele tranzicije se je začel pred 24 leti z znamenitim markovičevim zakonom , ki je omogočal prenos
družbene lastnine v obliki državnih podjetji na vzporedna privatna podjetja. Ta so bila v večji meri v lasti od KP nastavljenih direktorjev. Povsem  običajna praksa totalitarnih režimov , ki pa naj bi se z uspešnim prehodom v demokracijo pretrgala. Takratna služba družbenega knjigovodstva je ugotovila na stotine tovrstnih kaznivih dejanj in proti njim podala preko 700 kazenskih ovadb. V totalitarnih oz enopartijskih sistemih je sodstvo podrejeno partiji , vrhu oz. oblasti. Tudi to naj bi se s prehodom v demokracijo spremenilo , vendar pa dejstvo , da niti eden izmed teh primerov t.i. divjega lastninjenja , oz. kraje državnega premoženja , ni bil obsojen , jasno kaže da je vpliv v sodstvu ostal. Na tako pridobljenem premoženju so si zgradili monopole. Državno lastniškega , medijskega in sodnega. Nekateri jim pravijo rdeči monopoli  , ker so dediščina bivšega komunističnega režima , vendar jih bolj kot rdeča barva druži barva pohlepa ,brezbrižnosti in pomanjkanje čuta za enakost in enakopravnost vseh , ki tu živimo. Na ta način še danes obvladujejo situacijo v državi in preprečujejo  demokratičnemu sistemu da bi zaživel. Ta parazitski zajedalec Slovenije , imenovan državno lastništvo , se je vrsto let pod pretvezo nacionalnega interesa preko državnih pomoči in proračuna napajal iz državne blagajne. Po vstopu v EU , ko to zaradi nekaterih evropskih pravil ni bilo več mogoče , pa preko političnih kreditov , ob asistenci Banke Slovenije.

S tem denarjem so financirali slabe poslovne odločitve , se zanje nagrajevali , ohranjali vpliv v sodstvu , medijih in vzdrževali večinsko politično oblast , ne gleda na vlado , ki je bila na oblasti. Obvladovali so jo preko vsaj enega koalicijskega »partnerja« , ki so ga lahko v primeru neželenih odločitev vlade , potegnili iz koalicije in vlado zrušili.

    Boj proti krizi je boj proti monopolom. Trenutno imajo večino v DZ in vladajo slovenskemu narodu!


2 komentarja: