ponedeljek, 6. maj 2013

Kuhajmo z G. Bratušek

Vladanje z Bratuškovo 

Mislim , da bi si nova vlada zaslužila precej več pozornosti , kot ji jo izkazujemo , zato bo ta blog ali članek govoril predvsem o njej in njenih dosežkih. Ker je moj povod za pisanje in moja želja , da bi imel vsak volivec in volivka čim-boljši , čim-širši in nenazadnje tudi čimbolj stvaren –
realen vpogled v politično , gospodarsko in ekonomsko dogajanje v Sloveniji in da bi se imel možnost na volitvah odločati na podlagi realne slike , ne bom zapostavljal niti dela zdajšnje vlade , pa čeprav nisem njen pristaš.
Njeno največje delo in največji uspeh , po mnenju mnogih je , zrušenje prejšnje vlade. Vlade , ki je s svojim delom povrnila ugled Slovenije v svetu , stabilizirala javne finance , sprejela dva zakona za sanacijo bančnega sistema in upravljanje z državnim premoženjem , izpeljala pokojninsko in delovnopravno reformo , sprejela proračuna za leta 2013 in 2014 , ki znatna sredstva namenjata prav investicijskemu zagonu. Končana so bila pogajanja za finančno prespektivo 2014-2020. Ti in še nekateri drugi ukrepi so povrnili Sloveniji ugled , mednarodno kredibilnost , kar je povzročilo rast državnih obveznic , izboljšanje bonitetnih ocen. Zadolževanje je po novem letu končno postalo znosno , saj so bili pribitki stabilni , na ravni nekaj čez 4 odstotke.
Oceno stanja na dan 11.2.2013 si lahko ogledate na spletni strani z zgovornim naslovom:






      Pa se posvetimo raje delu sedanje vlade , kateremu naj bi bil tudi namenjen ta članek. Novi vladi je v zelo kratkem času uspelo dvigniti in s tem podražiti naše zadolževanje za dobra dva odstotka. Uspelo jim je razburiti finančne trge ter znižati vrednost državnih obveznic za več kot dva odstotka. Z namenom dvigovanja popularnosti , pridobivanjem glasov ali pa nepoznavanjem razmer , v kateri Slovenija je (oboje je zaskrbljujoče in nas bo stalo ogromno denarja) razglasila konec varčevanja , konec politične krize. Mediji so obrnili ploščo. Kar na enkrat v šoli ni bilo več lačnih otrok , na ulicah ni bilo več razočaranih in obupanih protestnikov. Mogoče so besede »mi zmoremo in mi bomo« , pomirile domačo javnost , ne pa tudi tujine , tujih vlagateljev , bonitetnih hiš , skratka tistih , ki se odločajo na podlagi številk , dejanj , realnosti. Novi vladi je uspelo prodati 5 in 10 letne dolarske obveznice v vrednosti 3,5 milijarde in se tako zadolžiti po rekordno visokih obrestnih merah , ki so od 1 do 2 odstotka višje kot v primerljivih državah , Italije ali Španije. Obresti zadolževanja po tako visoki obrestni meri , bodo Slovenijo oz. nas , davkoplačevalce stale 1,7 milijarde evrov. Vlada oz. finančni minister je to celo označil kot uspeh glede na situacijo v kateri ta trenutek smo. Sprašujem se , ali ni morda mislil , glede na vlado , ki jo trenutno imamo. Če bi ta vlada bodisi nadaljeval z ukrepi in reformami , ki jih je že začrtala prejšnja ali pa s svojimi , če bi jih imela , bi trg tako kot je v času prejšnje vlade , to opazil , uvidel manjšo tveganost naložb , zvišal bonitetno oceno , vrednost obveznic bi se zvišala in mi bi jih lahko prodali oz. se zadolžili po bistveno nižji obrestni meri , kot smo se sedaj. Kar me poleg nerazumnega vedenja vlade pri zadolževanju in na drugi strani nerazumnega odlašanja z reformami skrbi in me preseneča , je šibka , nekritična odzivnost medijev do tega in do podobnih negativnih ukrepov zdajšnje vlade. Hladnost ljudi pri tem je seveda posledica taktiziranja medijev. Tudi hitrost pri zamenjavi kadra zdajšnje vlade , je vsaj dvakrat večja , kot je bila pri prejšnji. In medtem ko se je prejšnja najprej posvetila nujnim reformnim ukrepom in si šele kasneje vzela čas za zamenjavo kadra , je zdajšnja , kot je videti , zapostavila reforme na račun kadrovanja. Še do nedavnega sem bil presenečen , da naši mediji tega niso obešali na velik zvon , kot so to počeli v času vlade Janeza Janše , kjer se je na veliko pisalo in govorilo o t.i. kadrovskem cunamiju. Sum , da je slovenski medijski prostor pod vplivom vlade in podjetji , ki jih imajo v lasti , se je še okrepil , ko mi je v roke prišel članek ZNP-ja (združenja novinarjev in publicistov) in DNS-ja (Društva Novinarjev Slovenije) , objavljen 3.5.2013 na 24ur.com.
Ti poročajo; citiram: »Vodstvo ZNP poziva vlado ter podjetja , ki imajo v lasti medije , naj se ne ravnajo po svojih trenutnih političnih potrebah , naj dopustijo , da se slovenski medijski prostor razvija v smer široke pluralne ponudbe , saj je to eden od garantov , da bomo v Sloveniji znali ločiti zrnja od plev in naposled izplavali iz krize.« Nadalje piše: Po besedah predsednika ZNP-ja Tina Mamića je skrb vzbujajoče zlasti dejstvo, da zamenjave novinarjev in urednikov, ki so svoje delo opravljali na način, da je bil slovenski medijski prostor bolj pluralen, sovpadajo z medijsko pripravo na zamenjavo oblasti, do katere je prišlo marca: "Sovpadajo tudi s pritiski na medije, ki jih je nova oblast že pri svojem formiranju nonšalantno izvajala." V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pa so razočarani, ker "vladajočim politikom velikokrat sploh ni treba posredovati ali vplivati na medijsko poročanje, saj to samoiniciativno opravijo že nekateri uredniki sami". Po besedah ZNP še vedno nimamo "niti enega splošno-informativnega dnevnika, ki spremlja politično dogajanje, v katerem ne bi prevladovala lev(osredinsk)a politična orientiranost".

   Sprašujem se , kako je lahko v Sloveniji prišlo do česa takšnega , kakšna je vlada , ki nima na mizi pred narodom odprtih kart in koliko let nazaj nas tak način vladanja pelje. Kakšen smisel ima demokracija , če se ljudstvo ne bo moglo odločati na podlagi dejanskih , realnih podatkov , ampak na podlagi tistih , ki jih bo dovolila ali priporočila nova levičarska vlada. Mar bomo šli v smeri diktatorske Južne Koreje , kjer so mediji orodje v rokah politike , ljudje pa zavedeni in nemočni? Med uspehe te vlade lahko po besedah DNS-ja in ZNP-ja očitno prištejemo tudi dobro obvladovanje medijev. V demokratični družbeni ureditvi potrebuje vlada , ki ne pride na oblast s programom , ki bi bil dober za državljane , pač neko alternativo , drugačno pot , drugačno strategijo. Obvladovanje medijev je več kot odlično orodje za to. Prirejanje , usmerjanje in prikrivanje resnice je potrebno le , če delaš krivično , neskladno z zakonom ali z željami in pričakovanji državljank in državljanov. Če delaš za dobro ljudstva , takšne strategije ne potrebuješ. Med dobre poteze te vlade bi lahko šteli še napoved boja proti organiziranemu gospodarskemu kriminalu , če bi se jim poročila KPK-ja , zoper člana PS in Ljubljanskega župana , Zorana Jankoviča , ter obsodbe , ki ga bremenijo , zdele vsaj malo sporne , problematične , neustavne. Tudi sum plagiatorstva , ki bremeni predsednico vlade ni bil enako obravnavan kot sum plagiatorstva Boruta Ambrožiča , poslanca PS , ki so ga za razliko od Bratuškove zaradi suma plagiatorstva , septembra 2012 izključili iz stranke. Na temeljno načelo enakosti se očitno pri njih ne bomo mogli zanašati. Plagiatorstvo , poročila KPK ali sum kaznivih dejanj se bodo obravnavali v odvisnosti od tega na čigavi strani se posameznik nahaja. Novi vladi je uspelo še znižati oceno , oz. poslabšati napoved Bruslja , za tekoče , še bolj pa za prihodnje leto. Medtem , ko je februarska napoved za prihodnje leto , v času prejšnje vlade , napovedovala že 0,7 odstotno rast BDP-ja , pa se je z novo vlado spremenila in nakazuje , da bomo tudi prihodnje leto proizvajali izgubo.
Brezplačni SMS-i true
Storitev sponzorira Mobitel. ’Drugi

1 komentar:

  1. Rušenje vlade brez alternative, zavajanje javnosti , pristranska podpora medijev , nekredibilne izjave , pavšalne ocene , padec vrednosti državnih obveznic , bonitetnih ocen ,rekordno zadolževanje , poslabšanje bruseljske napoved. Vse to in še več v zelo kratkem času je pridonesla nova vlada z G. Bratušek na čelu , ali kje drugje.

    OdgovoriIzbriši